Poezia Pământului

● Cristian HRISTEA

Situat la confluența râurilor Calore și Sabato, într-o vale înconjurată de masivul Taburno Camposauro, ale cărui vârfuri seamănă cu o doamnă ce doarme – numită „Adormita din Sannio”, Benevento, cunoscut și drept „Citta delle Streghe” (oraşul vrăjitoarelor, aici numite Janare), are o lungă istorie, fiind la origini o aşezare samnită, unde romanii au trecut pe sub furcile caudine în 321 î.Hr. (vechiul Caudium este acum parte a orașului), un jug format din propriile sulițe (cea mai mare dezonoare pentru un soldat roman era pierderea suliței), în defileul numit Caudine Furcae.

Nu departe de aceste locuri de legendă și adevăr se află combinatul viticol LA FORTEZZA di TORRECUSO. „Vinul nostru este poezia Pământului” spun cei de aici. Este un nobil concept în care intră calitatea terenului, expunerea sa, altitudinea și îngrijirea viei.

Cu puțin timp în urmă am vizitat acest combinat, ce se compune din două părţi situate în centrul viilor. În partea superioară se află vila cu o belvedere asupra Apeninilor, care separă Campania de Puglia, unde au loc diferite activități de promovare și evenimente, iar în partea inferioară este combinatul propriu-zis, unde strugurii sunt transformați în licoarea lui Bachus printr-un proces tehnologic, atât tradițional cât și tehnologic.

M-au impresionat voltele cu butoaie, unde vinul este pus la învechit, volte săpate în tuf și acoperite cu teracotă, ce amintesc de pivniţele de odinioară. Și tot aici se găsesc utilajele de îmbuteliere și etichetare, ca și magazinul pentru produsele ce vor fi comercializate.

În afară de vinuri și produse alcoolice derivate, aici se mai produce și un ulei de măsline extra virgin de o calitate excepțională, obținut din patru varietăți ale acestor fructe – Leccino, Frantoio, Ortolano și Ortice, cu un sistem de extracție continuu la rece, la maximum 27 grade C. Densitatea are o fluiditate medie, culoarea este galben auriu și calde reflexe verzi, iar aciditatea este de 0,32 g la litru.

Revenind la vinuri, am descoperit personal soiuri noi, pe care nu le mai văzusem în alte părți. Aglianico del Taburno, cules la sfârşitul lui octombrie și începutul lui noiembrie, de culoare roșu închis, cu o gradație alcoolică de 14%, va da vinul cu denumirea de DOCG Riserva, ce învechit poate ajunge și la 1.000 de € sticla, iar cel cules în octombrie, de culoare roșu rubiniu și gradație alcoolică de 13,5 % va deveni un DOCG. Un alt vin, obținut tot din același soi, este Aglianico Rosato DOCG, cu 13% volum și cules în a doua jumătate a lui octombrie. Alt soi este Piediroso, cules în a treia decadă a lui octombrie, de culoare roșu rubiniu intens și 13% gradație alcoolică. La acestea, se adaugă soiurile Falanghina del Sannio, cules la sfârșitul lui septembrie și început de octombrie, cu 13 % volum, de culoare galben cu reflexe verzi, Fiano, cules la finele lui septembrie, cu 13% volum, de culoare galbenă și Greco, recoltat în prima jumătate a lui octombrie, tot cu 13% volum și de culoare galben-auriu.

Combinatul produce și vinuri spumante cu 12% volum. Din Falanghino, culeasă în prima parte din septembrie, se obține Maleventum; din cea culeasă în partea a doua a aceleiași luni, LOro di Marchese. Din struguri albi, se produce un spumant extra-sec, numit Selfie Brut.

Bineînțeles că o cantină – cum se zice în italiană la combinatul viticol – care se respectă produce și băuturi spirtoase, precum Grappa di Agliavico, Grappa di Camonilla și Limoncello.

Clipele petrecute aici, în compania lui Nicola Pastore, reprezentantul „poeziei pământului”, mi-au fost de un real folos în a înţelege ce însemnă pasiunea și dragostea pentru vin, pentru produsele teritoriului din care faci parte pentru a construi un turism responsabil, de care să fiți, și tu și turiștii ce-ți trec pragul, mândri și satisfăcuți.

Vino, vinello, / Sei fresco e bello!

Categorii: La gura gârliciului

Etichete: ,

Lasa un mesaj

Adresa de email nu va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.