Oameni sănătoși înseamnă țară sănătoasă și puternică
În urările care se fac cu prilejul sărbătorilor de la răscrucea anilor – și nu numai – sănătatea are un loc privilegiat. La mulți ani cu sănătate, că-i mai bună decât toate, spunem nu puțini dintre noi… Poate vă întrebați însă: ce este bun este și ieftin?
Nici vorbă, cu toate că unii care lucrează în turismul de sănătate merg pe ideea că dacă vând ieftin nu au cum să dea greș. Adevărul este că sănătatea prețuită cere niște responsabilități din partea celor care practică serviciile specifice. Or, nu poți avea servicii bune și chiar foarte bune cu prețuri prea mici. Ei trebuie să fie conștienți de treaba asta, să fie conștienți că fac ceva foarte important și poate, uneori, chiar unic în Europa sau în lume. Ceea ce avem noi, de la factorii naturali de cură la experiențele dobândite de-a lungul timpului, la acumulările ori brand-urile impuse în circuitul internațional, de la băile simple până la ceea ce făcea vestita dr. Ana Aslan reprezintă un tezaur deosebit de bogat și de valoros pe care nu trebuie să-l batjocorim, să-l aruncăm sau să-l uităm. Pe de altă parte, există mulți specialiști în domeniu care au o expertiză absolut impresionantă, numai că ei lucrează foarte izolat. Fiecare muncește în pătrățelul său, își vede de-ale sale, neputându-se realiza însă o sinergie atât de necesară.
Desigur, mi-e teamă că specialiștii despre care am vorbit totdeauna cu meritat respect au cam trecut binișor de mijlocul carierei… Avem de-a face cu un pericol major. Ei sunt foarte valoroși și odată cu încetarea activității lor nici nu bănuim, poate, ce pierdere se poate produce produce. Ei alcătuiesc echipe complexe greu de format: de la medici și personal cu calificare foarte specială până la, dacă vreți, cameriste sau muncitori necalificați. Fiecare în felul lui contribuie la realizarea produsului plin de valoare, competitiv. Ceea ce avem noi, sub aspect balnear, este, poate, fără egal. Turismul nostru își are începutul în domeniul balnear. Toate informațiile vechi care ne-au parvenit despre Băile Romane, în frunte cu Băile Herculane, nu sunt povești de adormit pacienții… Avem de-a face cu o industrie tămăduitoare de peste 1850 de ani, dacă avem în vedere Herculanele. Indiferent ce s-ar întâmpla, prin timp, turismul de sănătate își va păstra întreaga importanță, va dăinui de-a pururi. Iar permanenta lui performanță va spori în măsura în care vor fi împletite resursele naturale cu resursele medicale, împrejmuite și susținute de ospitalitate…
- Aurel BORȘAN,
- președintele Fundației Amfiteatru