Iosif Gheție ● MUNTE ȘI ALPINISM. ÎNTRE VIS ȘI REALITATE ● Editura România pitorească

În stoc

Cartea costă 40 de lei și poate fi comandată la adresele de e-mail: romania.pit.mo sau romania.pitoreasca.33@gmail.com

Apropiații, lumea alpină în general, îi spun Ioșca. Ioșca Gheție. A fost unul dintre cei mai cunoscuți alpiniști români, maestru al sportului, antrenor la IPGG (alături de Dan Vasilescu) din perioada anilor ’70-’80.

Pe la începutul deceniului al veacului trecut, a părăsit România stabilindu-se în SUA. Până atunci, apucase să escaladeze în bună măsură munții noștri, într-un admirabil iureș.

Ca și o parte dintre munții din unele țări vecine, inclusiv Caucazul și Elbrusul (fosta URSS). Stabilindu-se în SUA, n-a mai avut nici o opreliște să ajungă pe vârfurile pe care și le-a dorit. Rămâi uimit pe unde a putut ajunge! De multe ori, ca și în România, alături de soția sa, Vera, și dânsa o pasionată cățărătoare.

Munte și Alpinism. Între vis și realitate” este, în bună parte, și o captivantă istorie a alpinismului românesc. Ba, așa cum ne-au oferit minunate pagini și cărțile lui Nicolae C. Dimache și Viorel Nicolaescu, apărute tot în Colecția Verde a Editurii România pitorească, în „Munte și Alpinism…” regăsim și o atât de interesantă și utilă imagine a alpiniștilor români stabiliți în străinătate. Este vorba, desigur, de perioada comunistă.

Este o carte scrisă cu nerv, pe alocuri cu har, plină de întâmplări și informații care nu pot decât să-i umple de mândrie – orgoliu au destul! – pe cei care iubesc muntele, pereții de piatră, înălțimile, riscurile și, desigur, aerul cu totul special al vârfurilor atinse.

În scurt timp – circa 10-12 zile – cartea va fi scoasă la vânzare. Are 352 de pagini. Și, desigur, o interesantă ilustrație. Ceva foarte important: în jurul datei de 25 iulie, Ioșca Gheție, care revine în țară – desigur, împreună cu Vera! – va participa la lansarea cărții în București. Cărți, flori și autografe! Este pentru a doua oară, în acest an, când Ioșca poposește în orașul studenției și al unei bunei părți din viața trăită sub secera și ciocanul bolșevicilor. Una dintre imagini îl înfățișează pe autor cu ilustrația cărții ce tocmai capătă cerneala tiparului.

Vom reveni cu toate amănuntele stricte despre lansare pe parcursul acestei săptămâni.

Mihai OGRINJI

Categorii: Colecția verde

Etichete: ,

Lasa un mesaj

Adresa de email nu va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.