Lămuriri la VALEA SEACĂ, VALEA SEACĂ: Munți ÎNALȚI sau Munți IUBIȚI? ORI nici UNA, nici ALTA?

Vechea cabană din Bucegi (a lui Serghie Popescu)

  • Mihai OGRINJI

Un text anterior, dedicat grupării turistice montane ADMIR, înfiinţată în vara anului 1929, a stârnit câteva comentarii oarecum contradictorii. Mă bucură preocuparea pentru acuratețe, pentru acribie, a celor care își trăiesc pasiunea întru duhul înalt al muntelui. Mai trist este când se coboară acest duh în… câmpie. Nu privitor la textul „Valea Seacă, Valea Seacă…”, există, în general, la unii pasionați ai înălțimilor, un surplus de suspiciuni, răutăți, orgolii păguboase, invidie, pâră, ca și alte ingrediente de acest tip, ce alcătuiesc un soi de stare tipică, cumva, pentru „cuceritorii inutilului”. În cei peste 40 și ceva de ani de când sunt legat, într-un fel sau altul, de alpiniști, în special, m-am stânjenit în repetate rânduri că toate aceste „atenții” proveneau și provin nu doar de la cățărători mai puțin dotați, ci și din partea unor nume dintre cele mai prestigioase. Și, slavă Domnului, am avut șansa (?) să cunosc pe foarte mulți și dintre cei dintâi, și dintre cei din urmă. Adesea, bucuria lor cea mare consta în a găsi eventuale erori și nu în a prețui izbânda în sine a celui ieșit pe „scenă”, poate epuizat de efort și de riscuri. Nu de puține ori, mi s-a întâmplat să fiu și un fel de paratrăsnet al acestor producători de șicane, ca să folosesc un eufemism. Exemplele sunt inutile. Sau, poate, nu…

Pagină din cartea „Pe crestele Carpaților”. Dacă nici N. Baticu și R. Țițeica nu știau cum se numea ADMIR, atunci chiar n-are rost discuția… Citiți și prima notă de la subsol.

Bref. ADMIR s-a născut din ceartă și cam tot într-o ceartă a cam ținut-o cât a existat. Și ce alpiniști de elită au făcut parte din acest grup! Dar nu despre răfuieli sau alte „note de plată” țin să fie vorba în aceste rânduri. Ci despre însăși titulatura grupului. Nu m-a interesat și nici nu mă bate gândul să fac o cercetare „exhaustivă” a cauzei. Deci, unii susțin că, decriptat, ADMIR ar însemna Asociațiunea Drumeților din Munții Înalți din România, iar alții, nu. Aceștia sunt pentru Asociațiunea Drumeților din Munții Iubiți din România. În ce mă privește – și este neimportant acest lucru – mă prenumăr în rândul celor din urmă. În sprijinul acestei opțiuni, reproduc trei argumente (imagini)… scrise.

Mulțumesc mult, Domnule profesor Nicolae Lupu. Ați lămurit lucrurile în chip magistral. Întreaga prețuire!

Câtă vreme n-am văzut (desigur, în copie) „actul constitutiv” al Asociației; și nici, în presa interbelică, n-am întâlnit numele ei „tradus” într-un fel sau altul, ci doar în forma „sintetică” de ADMIR, chiar mi se pare că unii doresc să se screamă munții pentru a se naște un șoricel. Indiferent care îi este titulatura desfășurată – mesajul pe care îl degajă cel întrupat din inițiale este cât se poate de clar – ADMIR, pentru tot ceea ce a săvârșit – fapte absolut minunate – în nu prea lunga-i existență, chiar merită întreaga noastră admirație.

Categorii: Biblioteca montaniardului

Etichete: ,,,,

Lasa un mesaj

Adresa de email nu va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.