O carte de citit rând cu rând: FOTBAL, MINUT cu MINUT; Autor: Ovidiu BLAG

Excelentă ideea publicistului și scriitorului clujean OVIDIU BLAG, împreună cu editura Publisol, tot de la Cluj, de a realiza „cronica” unui emisiuni faimoase până nu demult și, cu maximă siguranță, irepetabile. Fenomen cu o amploare aproape incontrolabilă, fotbalul, cu bani mulți și minte puțină – picioarele sunt, totuși, prea departe de cap -, cu mulți gazetari „eterici” dedicați trup și suflet ascultătorilor – peste 4 milioane! -, ce stăteau cu inima în gât să afle „scorul și minutul”. În tot mai îndepărtata-mi tinerețe am făcut parte din acest conclav, lucru pe care astăzi îl înțeleg mai greu, dar tocmai îi redescopăr șarmul călătorind prin paginile acestei minunate cărți doldora de lucruri mai puțin știute, de surprize și detalii șocante nu de puține ori șocante. A făcut furori în epoca anterioară această emisiune reînviată, grație unui efort teribil al autorului, în sensibile pagini de carte, chit că și atunci și astăzi și pentru totdeauna fotbalul nu se va putea emancipa dincolo de nivelul unui soi „de circ cu (pe)trecere dintr-un veac în alt veac” ce „se hrănește din timpul și grijile unor populații nesătule în materie de iluzii” (m-am auto-citat… din pag. 344).

Vă rog să puneți mâna pe carte! Merită cu prisosință. Veți cunoaște ori recunoaște o legiune întreagă de comentatori, crainici și cronicari, de radio și nu numai, feluriți de-a binelea – de aici și sporul de farmec -, unii dintre ei un fel de „fotoreporteri ai clipei” – mare lucru să fii stăpânul unei clipe! -, alții – onești, plini de modestie. Precum însuși Ovidiu Blag, a cărui semnătură pe copertă abia de o poți depista…

Lansarea cărții a avut loc ieri, 23 mai, în foaierul Sălii Radio, cu blânda participare a unor personaje ce au făcut și fac parte din fenomenul surprins în carte, ca și din paginile ei.

Mihai OGRINJI

Categorii: Evenimente

Etichete: ,

Lasa un mesaj

Adresa de email nu va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.