Kovács György a plecat spre alte orizonturi

Azi, 6 noiembrie, ar fi fost ziua lui. Ar fi împlinit 82 de ani. La plecarea lui spre alte tărâmuri am scris câteva rânduri pe care vă invit să le citiți și să vă amintiți de omul care a deschis primul traseu de gradul „V” în Cheile Turzii.Kovács György

Încă o legendă a alpinismului – Kovács György (6.11.1937-24.02.2016) – a plecat să se cațăre în alte dimensiuni. Știam că îl chinuie boala, dar trăiam cu bucuria că acolo, în Cluj, trăiește un prieten, că dacă-l sun îmi răspunde, că dacă-l întreb despre aventurile lui din tinerețe, aventuri pe marii pereți din Carpați, îmi povestește, că dacă-i cer să-mi arate imagini cu alpiniștii care se cățărau prin Cheile Turzii pe la începutul anilor ’60 ai secolului trecut va scoate, din rafturi numai de el cunoscute, albume cu multe fotografii alb-negru, imagini cu alți alpiniști, imagini din alte vremuri, vremuri în care oamenii se uitau cu respect la munți, căutând căi pe care să-i urce.

Ca turist sau ca alpinist venit pentru prima oară în Cheile Turzii, de cum ajungi pe la mijlocul lor, nu poți să nu fii încântat de imaginea Peretelui Uriaș, a Turnului Ascuțit sau a Peretelui Colțului Crăpat. Probabil că tot așa a simțit și Kovács György atunci când, în floarea vârstei, cutreiera nu numai poteca ce însoțește cursul apei Hășdatelor ci și pereții, turnurile sau crestele ce se ridică deasupra ei. De peste tot, chiar fără să vrei, privirea îți este atrasă de fascinantul perete care „cade” din Creasta Colțului Crăpat spre albia pârâului, dar nu până în ea. Și poate acesta este farmecul Peretelui Colțului Crăpat, pentru că de la primii metri ai primei lungimi de coardă, de îndată ce depășești înălțimea vegetației de la bază, golul de sub tine ți se arată în toată măreția lui. De ce am amintit acest perete? Pentru că aici, marcând începuturile alpinismului de mare dificultate în Cheile Turzii, Kovács György a deschis primul traseu de gradul V din zonă.

Mihai VASILE

Citește continuarea aici: https://sangealb.wordpress.com/2016/02/25/kovacs-gyorgy-a-plecat-spre-alte-orizonturi/

Categorii: Alpinism,Diverse,In memoriam,Mihai Vasile

Etichete: ,,

Lasa un mesaj

Adresa de email nu va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.