România pitorească nr. 1 – 2019

O revistă de citit, o revistă de colecție

A apărut primul număr pe acest al revistei România pitorească. Și de această dată paginile ei întăresc o realitate constantă: Rp rămâne o revistă de citit, o revistă de colecție.

Cititorii găsesc de-a lungul celor 64 de pagini texte și imagini dintre cele mai incitante, începând chiar cu coperta – un elegant și rafinat costum femeiesc din zona Olteniei, vechi de peste un veac, care arată cu prisosință măiestria româncelor de odinioară. Micului muzeu din care face parte această “piesă” – Casa de Vinuri Iordache din Drăgășani – îi sunt dedicate mai multe pagini, sub titlul “Pictura cu acul și omul de aur…” O femeie de toată isprava, doamna Betty Grigoraș, povestește, la rândul ei, despre culisele unui apreciat eveniment turistic ce se petrece de mai mulți ani în satul băcăoan Hârja, de lângă Oituz, și nu numai: “Festivalul plăcintelor”. La o aruncătură de băț de Hârja se găsește localitatea Dofteana, cu castelul lui Ghika: “Zidiri vechi, proprietari noi…” Ca în România de azi! Fosta directoare a revistei, regretata scriitoare Anda Raicu – de la plecarea căreia spre ceruri s-au împlinit în ianuarie 17 ani – este prezentă cu “Drumurile credinței”.

Rubrica “Montana” oferă pasionaților ei cititori lecturi dintre cele mai ispititoare: Vârful Negoiu, Plaiul Tunarilor, Băcița momârlancă de sub geana Parângului, ca și imagini-document despre alpinistul Gicu Nicolescu ori fotografii de arhivă aparținând lui ing. Nae Popescu. Revista anunță o nouă apariție în Colecția Verde – “Hoinari prin munți”, de Dinu Mititeanu – literatura de turism fiind evocată în acest număr de revistă și prin ferparul ce îl omagiază pe Niculae Petrescu (recent retras dintre noi), autorul excelentei cărți “O croazieră pe Dunăre în siajul istoriei” (Colecția Verde). Aceste cărți, ca și “Noi, cei de la Știința”, de Petru Suciu, sau – o dăm de știre în premieră – “Piatra Craiului, o istorie ilustrată”, de Ionuț Bordea, vor putea fi procurate de la Târgul de Turism al României (21-24 februarie a.c.), Pavilion B2, stand 261.

Apărarea identității naționale, a românismului în general – o atitudine permanentă a revistei – sunt ilustrate prin “Războiul de 30 de ani al românilor”, “160 de ani de la Unirea Principatelor Danubiene”, “Centenarul Marii Uniri”, “Rotonda din Geoagiu”, “Nicolae Milescu Spătarul”, “Ținutul Herța”.

În privința “turismului la zi”, adică a actualității în industria ospitalității din România, George Sorin Nicolescu se dovedește deosebit de convingător prin interviul “Prin Legea turismului se vor mai multe sancțiuni, mai multe piedici și contrângeri…”. Mă rog, ca la noi la nimenea…

Nu lipsește nici Atlasul, cu un apetisant reportaj: “Berlin – Ursulețul gastronom”

Dragi prieteni (și, eventual, neprieteni) ai României pitorești vă dorim succes în exercitarea dreptului la lectură!

M.O. BROD

Categorii: Arhiva 2019,Revista România pitorească

Etichete:

Lasa un mesaj

Adresa de email nu va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.