Întâlniți-vă cu „România pitorească!”

Întâlniți-vă cu ultimul număr al „României pitorești” din acest an! În  paginile ei găsiți rubrici tradiționale, dar și evenimente proaspete, care vă vor stârni interesul în egală măsură. Un comentariu cu totul special vă întâmpină chiar din primele pagini ale publicației: „Pandemia și industria ospitalității – Despre turism, cu speranță!” O invitație pe trasee mai puțin bătute se face prin titlu „De când n-ați mai fost la BÂRLAD?” Într-un fel, se continuă serialul lansat în numerele anterioare (Rp 2/2020 și Rp 3/20202) în care este înfățișată „axa turistică” Mărășești-Tișița-Tecuci-Bârlad-Vaslui-Codăești-Iași. Sumedenie de minunății așteaptă să fie descoperite pe această arteră moldovenească mai puțin cunoscută de români… 

O altă zonă eminamente turistică este „Țara Hațegului”, prezentată și cu o ilustrație edificatoare. Nu lipsesc din cuprinsul revistei nici atracțiile Bucureștiului, de data asta fiind propus „Parcul Regele Mihai” (fost Herăstrău) și o parte din „locuitorii lui stabili” – până când, rămâne de văzut… Caragiale, după care o parte dintre români se dau în vânt, este abordat din unghiul corespondenței cu un precursor al turismului montan, cu o circulație mai slabă în cultura zilelor noastre decât fratele său Nestor Urechia: Alceu Urechia. Este, mai degrabă, un pamflet cu „ou și cu oțet” și nu numai.

Ca de obicei, iubitorii muntelui își află și în acest număr partea leului, cum se zice. Ei sunt călăuzi prin Hășmaș, prin Hornul Ascuns din Colțul Mălinului, un „jurnal de Revelion” – „Singuri pe creste” – capturându-i preț de mai multe pagini și… zile. Excelentul serial „Piolet d’Or pentru întreaga carieră” ni-l aduce în prim-plan pe polonezul Andrej Štremfelj. Este prezentată, de asemenea, și ultima apariție editorială – a 30 – a! – din „Colecția Verde”: „Escalade și creste alpine” de Radu Țițeica. O surpriză aparte este „Jurnal montan” de Sorin Tulea. Primul episod. În 2020, s-au împlinit 105 ani de la nașterea și 15 ani de la ridicarea la ceruri a autorului excepționalei cărți „Amintiri din războaie neterminate”, apărute în „Colecția Verde”, în anul 2015. Din păcate, foarte puțină lume a auzit de el. A fost un admirabil alpinist, fotograf, comandor aviator, inginer mecanic. Ca și un excelent condeier!

Rubrica „Atlas” ne duce în Germania: „În Münster, ori plouă, ori bat clopotele, iar dacă se întâmplă asta concomitent, atunci e duminică…” Pe spații „externe” ne poartă și ultimele pagini ale revistei, prin rubrica „Pământuri românești abandonate?”: Pocuția. Pocuția, un fel de Alaska a României! Desigur, la alte dimensiuni.

Mai sunt și alte articole, la fel de captivante, chit că nu le-am pomenit. Vă lăsăm bucuria de a le descoperi singuri, noi mai adăugând doar ceea ce scrie și pe copertă, cu verde, culoarea vieții: La mulți ani cu sănătate, că-i mai bună decât toate!

Mihai OGRINJI

Categorii: Arhivă 2020,Revista România pitorească

Etichete: ,,,,,

Lasa un mesaj

Adresa de email nu va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.