Ionuț BORDEA și GALERIA TURISMULUI MONTAN

  • Mihai OGRINJI

Pe la mijlocul anului 2018, când mi-a predat „manuscrisul” pentru a-l pregăti să apară în Colecția Verde, Ionuț Bordea îmi povestea că este hotărât, dincolo de eforturi, să deschidă un muzeu cu profil montan, la Cârțișoara. Mă bucur totdeauna când întâlnesc asemenea inițiative. Capăt un strop de nădejde că țara încă rămâne în picioare, oricât ar cotonogi-o unii și alții, în fel și chip. După nici un an, la Brașov, în cadrul Festivalului de Film, Cărți și Fotografii Alpine, Ionuț Bordea își lansa cartea proaspăt tipărită: „Piatra Craiului, o istorie ilustrată a turismului montan”. Între timp, chiar dacă am mai vorbit la telefon, vești n-am mai primit despre această tentativă. Nici nu l-am mai întrebat, perioada, cum se prea bine știe, fiind rău tulburată de „pandemia de covid”. Cumva, sincer să fiu, îmi cam luasem grija… Mă consolasem cu ideea că un „colț” de muzeu de turism montan se găsește și la Sinaia, unul și mai mare la Petroșani, ca să nu mai vorbim de ceea ce ar fi putut să fie la Căminul de la Bușteni.

Dar lucrurile n-au stat pe loc, cum mă încolțea bănuiala, fiindcă Ionuț Bordea face parte din categoria românilor din Ardeal care „tac și fac”. Parcă așa sună o zicere bătrână. Iar azi, cap de sfârșit de săptămână, tocmai mi-a dat telefon să mă invite la… Galeria Turismului Montan. Mi-a trimis îndemnul și în scris. Ne dă de știre Ionuț Bordea: „Galeria Turismului Montan, situată la poalele Munţilor Făgăraşului, pe drumul naţional Transfăgărăşan, la ieşirea din localitatea Cârţişoara către Valea Bâlii, vă invită să vizitaţi expoziţia dedicată istoriei turismului şi alpinismului în munţii Carpaţi. Aceasta este o colecţie ce cuprinde exponate originale, organizate cronologic şi tematic, acoperind o perioadă de peste 150 ani. Dintre acestea menţionăm cărţile poştale cu vechile case de adăpost (cabane) realizate de către fotograful sibian Josef Fischer, legitimaţiile ghidului braşovean Karl Lehmann, fotografii semnate de către alpinistul Emilian Cristea, publicaţii semnate de către geograful Mihai Haret, insigne, anuare şi hărţi realizate de către primele asociaţii de turism montan (Siebenburgischen Karpaten Verein, Societatea Turiştilor din România, Hanul Drumeţilor, Touring Clubul României, Asociaţia Drumeţilor din Munţii României, Clubul Alpin Român), piese de echipament montan (bocanci, colţari, pioleţi, schiuri etc.), care surprind evoluţia acestora de-a lungul timpului. Galeria Turismului Montan poate fi vizitată în fiecare zi, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00 la adresa Cârţişoara, nr. 420, judeţul Sibiu. ”

Mai multe informații se pot obține la tel. 0722 491 435 – Ionuț Bordea, tel. 0751 150 228 – Marilena Virginia Bordea – și email: galeriaturismuluimontan@yahoo.com

Printre exponatele Muzeului veți întâlni, în mod sigur, și exemplare din „Piatra Craiului – o istorie ilustrată”, ca și din revista România pitorească. Ori, în mod sigur, și alte tipărituri.

Să fie într-un ceas bun! O garanție în plus că treaba este serioasă ne-o grăiește și faptul că Ionuț Bordea s-a retras de la Parcul Național Piatra Craiului tocmai spre a se putea ocupa exclusiv de Galeria turismului montan!

Categorii: Biblioteca montaniardului

Etichete: ,,,,

Lasa un mesaj

Adresa de email nu va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.