Revista România pitorească nr. 460 ● aprilie 2010

SUMAR:

Pag. 2:
Natură şi cultură:
Schimbările climatice – între realitate și ficțiune (3) – de Prof. univ. dr. Constantin CRÂNGANU, New York – SUA
…Apărând în același an cu devastatoarea tornadă Katrina, care a distrus New Orleans, predicția a fost repetată de mulți inși, inclusiv AL Gore, în celebrul lui film „Un adevăr inconvenient”. Realitatea de după 2005 și studii adecvate au arătat că a fost vorba de o alarmă falsă, trasă în scopuri propagandistice.

Pag. 3:

Pag. 4:

Pag. 5-6:
Retrăind amintiri la Arnota – de Mircea BARBELIAN; foto Bogdan ZAINEA
…Atunci, cu un coleg de facultate, am plecat pe jos, de lângă podul de peste Bistriţa, al mânăstirii cu acelaşi nume, spre sfânta mânăstire Arnota. Serpentinele drumului erau înecate de apă, iar noi, uzi până la piele, gândeam că nu se mai termină. În ultimul moment, prin perdeaua de apă, am văzut sfânta mânăstire cu porţile larg deschise şi în cadrul lor ghicindu-se statura înaltă şi slabă a fratelui Alexandru, care parcă ne aştepta.

Pag. 6-7:
Punct ochit, punct lovit…
Vizită la Cetatea Lita, text şi foto: Mihai CONSTANTINESCU
Construită pe două nivele, fortificația avea un bastion și două turnuri, iar accesul în interior se făcea pe o scară de lemn, direct în turnul de răsărit. Cel mai vechi document care pomenește de existenţa cetății de la Lita datează din anul 1324 și o pomenește sub numele de Castrum Leta.

Pag. 7:
Prietenii EcoXtrem
Grupul „Prietenii EcoXtrem” este format din persoane reunite de aceleaşi pasiuni şi valori. Toţi cei care se înscriu în acest grup trebuie să dea dovadă de o moralitate superioară şi de calităţi umane în concordanţă cu principiile echipei EcoXtrem.

Pag. 8:
Bref
TOHANI, vinuri și ape…, de Cristea BOCIOACA
Tohani! Aici a trăit o tulburătoare poveste de dragoste Prinţul Nicolae de Hohenzollern, cu frumoasa Doletti. O iubire morganatică, cu mult zbucium în epocă… Numele eroinei este purtat astăzi un soi de vin roşu. Despre acele vremuri, dar şi despre meşteşugul vinăritului aminteşte şi Muzeul local, care poartă numele de „Drumul Vinului”. Şi, tot aici, se găsesc şi celebrele combinate viti-vinicole, cu vinuri alese, care pot fi găsite azi pe mai toate continentele pământului, vinuri premiate cu aur şi argint la numeroase festivaluri internaţionale.
Scrisoarea lunii
Vasile OANEA, Breb-Maramureș
Vreau să știți că satul meu a fost și este onorat cu oameni deosebiți, care au trăit aici sau ne-au vizitat. Unul dintre cei mai valoroși oameni pe care i-am cunoscut  a fost regretatul preot Mircea Antal, strănepotul patriarhului Miron Cristea, care a trăi aici cu familia vreo 30 de ani, deși el se trăgea de la oraș, ca să spun așa. Mă mândresc că în Breb a fost filozoful Constantin Noica, prințul Charles (care are o proprietate la noi), actorul Adrian Pintea (când s-a turnat filmul „Vulcanul stins”, în 1987), pictorii Nicolae Apostol (a locuit periodic) și Gabriel Luca, bucureștean de felul lui, care și-a cumpărat teren să-și facă o casă de vacanță.

Pag. 9:
Bref
România pitorească a primit trofeul SPLENDENS la Gala Premiilor Press Tour FIJET România
Cele 12 premii au cuprins două categorii: Presa de turism și Industria turismului. Au fost oferite, de asemenea, și Premii de Excelență. Partenerul Oficial al PressTour FIJET România este Invitation Romania Travel.
Lecturi
Adina Baranovschi, Bogdan Baranovschi – Călători prin România, editura Antet, 2010 – de Gabriel AVRAM
Literatura de turism, destul de săracă, în afara ghidurilor scrise uneori de pe internet, s-a îmbogăţit zilele acestea cu un excelent volum despre România, ţară cu un potenţial turistic uriaş, pus din nefericire puţin în valoare, atât prin infrastructură, cât şi prin prezentarea promoţională.

Pag 10-11:
Apusenii, cum nu sunt alţii…
Luminile lămpilor s-au stins treptat…, text si foto Dia SOMOGYI
Când eram puştoaică aveam un gând: să devin soţie de ciobănaș sau meteorolog. Mă îndrăgostisem subit de Rodnei şi, fiindcă în mintea unui adolescent lucrurile par mereu mai complicate decât sunt, fiecare impas îmi întărea convingerea că acolo sus, în muntele meu drag, aş fi absolvită de greutăţile lumii. Scopul subsidiar era însă altul: să fiu mereu a Muntelui, să mă adopte în braţele sale.  N-a fost să fie aşa…

Pag. 12-13:
Apusenii, cum nu sunt alţii…
Primăvară, primăvară…  –  Text:  Dinu MITITEANU, Foto: Marlene MITITEANU
Dealurile Apusenilor sunt monotone doar în aparenţă în luna februarie. N-au culori vii, tonice, dar au o frumuseţe sobră, discretă. Şi ne destăinuie un sentiment de ne-grabă, de răbdare, de încredere în roata vieţii vegetale. Și animale. Ştim că natura, deşi din ce în ce mai agresată, mai pângărită şi mai mutilată în multe zone, îşi va urma totuşi cursul multimilenar; rotaţia anotimpurilor va continua să existe. Iar înainte ca Primăvara să devină din nou pe deplin stăpână peste meleagurile din care iarna se retrage tot mai sus, peste primăvara timpurie va mai trece câte un val al ariergărzii iernii.

Pag. 14-15:
Montana
Cheile Cetii – de Dan ANGHEL
Una dintre caracteristicile Apusenilor constă în cea mai densă concentraţie de chei şi defilee din România, situate în Munţii Trascăului (22) şi în sud-estul Munţilor Metaliferi (6). Aceste chei îmbină spectaculozitatea morfologiei majore şi de detaliu a versanţilor cu meandrele apelor, gurile peşterilor fosile şi vegetaţia brânelor sau a pădurilor puţin umblate. Diversitatea şi ineditul peisajului fac din aceste chei obiective turistice de interes major în aria Apusenilor, multe dintre ele fiind şi areale de practicare a drumeţiei, alpinismului şi escaladei sportive, a speologiei, zborului cu parapanta, coborârilor pe canioane şi multe alte activităţi sportive care se desfăşoară în zonele montane.
Ghiduri
Valea Aiudului – de Mihai VASILE
Cartea – apărută sub egida Clubul Alpin Român – este continuarea unui demers, început de autor în anul 2007, de realizare a unor ghiduri actualizate ale traseelor de alpinism și escaladă sportivă din România, aceasta fiind a patra lucrare publicată, după Munţii Apuseni-Ghidul traseelor de escaladă (2007), Alpinism şi escaladă sportivă în Cheile Turzii (2008) şi Alpinism şi escaladă sportivă în Banat şi Oltenia (2009).

Pag. 16-17:
O tură prin Bucegi: Babele – Omu – Platoul Scara – Omu – Creasta Morarului – Valea Cerbului, Text: Adina BARANOVSCHI, Foto: Bogdan BARANOVSCHI
Am regăsit cabana situată la o altitudine de 2200 m în preajma bine-cunoscutelor ciuperci cu pălării în aceeaşi bună stare şi ne-am grăbit să ne înscriem pe traseul marcat cu bandă galbenă pentru a ajunge cât mai repede la cabana de pe vârful Omu. Am trecut pe lângă Sfinx, apoi pe lângă cabana Renel-ului de lângă Baba Mare, până la primul popas din şaua Şugărilor (2295 m), drumul fiind aproape ca în palmă.

Pag. 17-18:
Alpinism
Asigurarea  dinamică de Dan VASILESCU

Asigurarea dinamică, în special asigurarea capului de coardă, reprezintă o tehnică foarte importantă în siguranţa oricăror ascensiuni sau escalade, care trebuie învăţată teoretic şi exersată practic încă din primele momente ale iniţierii. Trebuie subliniat de la început că urcarea în cap de coardă este un procedeu periculos oricât de bine este pregătită şi organizată echipa de alpinişti, cu toată atenţia, concentrarea şi disciplina de care trebuie să dea dovadă în timpul acţiunii respective. O echipă insuficient pregătită (teoretic, fizic, psihic, tehnic, material) sau cu lipsuri la capitolul disciplină şi atenţie este în pericol grav într-o situaţie în care trebuie să aplice sistemul de urcare în cap de coardă, mai ales dacă şi condiţiile de mediu îi sunt potrivnice.

Pag. 18-19:
Montana
O școală de ghizi montani nu e floare la ureche!,  de Camelia MANEA
Rigoarea programului de pregătire pentru această etapă a stagiului, structurat în 4 secţiuni distincte, cu ore de pregătire teoretică şi aplicaţii sub supravegherea atentă a instructorilor, ne-a introdus de la bun început în febra muncii în echipă, dar ne-a şi făcut să înţelegem cum e când trebuie să ne asumăm singuri reponsabilitatea sau să luăm decizii pentru întregul grup. Pe parcursul a 5 zile am trăit emoţiile inerente unor evaluări care au vizat domeniile: nivologie şi căutare în avalanşe, escaladă pe gheaţă (secund şi cap de coardă), tură complexă pe traseu de iarnă cu traversarea unor porţiuni de pădure, creastă şi vale (cu diferenţă de nivel totală de aproape 3.000 de metri), schi de tură şi tehnici de acordare a primului ajutor în caz de accidentare pe munte.

Pag. 20:
Călătoria de pictură: Viorela şi Vintilă Mihăescu – Artă religioasă – de Mihai OGRINJI
Viorela şi Vintilă Mihăescu sunt doi artişti plastici cu o impresionantă carte de vizită: numeroase expoziţii în ţară şi străinătate, premii, multe lucrări bine vândute colecţionarilor particulari, dar şi instituţiilor publice. Fără să fie de dată recentă, preocuparea lor pentru arta religioasă a căpătat, în ultima vreme, o dimensiune cu totul aparte. Nu vom lua acum în calcul realizarea numeroaselor lucrări ori participări la expoziţii cu această temă în Italia, de pildă, fiindcă este suficient să amintim fie şi numai două repere în această privinţă: catapeteasma bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din Drumul Taberei (Bucureşti) şI catapeteasma bisericii „Sf. Pantelimon” a schitului „Colţul Chiliilor” de lângă Zărneşti-Braşov. Şi într-un cazi şi-n celălalt, alături de iconostase cei doi artişti bucureşteni au executat şi icoanele şi de hram, şi Apostolii, ca şi alte registre iconografice specifice fiecărui lăcaş în parte.

Titlul de „Sportivul anului 2009” în alpinism, de Mihai VASILE

Pag. 21:
Camp Tour 2010 – Mountain Dew Try To Fly Snowboard şi freeski în centrul Bucureştiului – Mihai VASILE
Ca toţi iubitorii de munte din generaţia mea, sportul de iarnă pe care am putut să-l practic a fost schiul, fie de pârtie, fie de tură, la altitudini mai mari sau mai mici. Vă mai amintiţi de „Creste lungi şi schiuri scurte”, cum frumos îşi intitula Ion Coman un capitol al cărţii lui „Am îndrăgit munţii”! Acesta a fost crezul nostru şi al celor mai mari decât noi. Cu timpul, pe pârtii, au început să apară tineri îmbrăcaţi în costume multicolore, nonconformiste după normele noastre „învechite”, alunecând graţios, doar pe o placă! Priviţi la început ca o curiozitate, ei au reuşit, totuşi, să-şi impună pasiunea.

Pag. 22:
Concurs internaţional de MountainBike – Maros Bike XCO Cup, Cluj-Napoca, 25 aprilie 2010 – Miron ELISEI
Traseul de concurs Maros Bike XCO Cup este situat în pădurea Făget de lângă Cluj-Napoca, însumând aproximativ 6 km cu aproape 300 de metri diferenţă de nivel. Concurenţii vor trebui să parcurgă între 3 şi 6 ture în funcţie de categoria din care fac parte. Traseul se desfăşoară pe poteci şi drumuri cunoscute clujenilor care obişnuiesc să se plimbe prin pădure, fie cu bicicleta, fie pe jos, şi include secţiuni de coborâri pe bolovani sau rădăcini, coborâri pe poteci abrupte, urcări tehnice pe rădăcini, dar şi secţiuni de viteză.
Clubul Montan Baia Mare – Mihai TAMAŞ

Pag. 23:

Pag. 24:
Bursa vacantelor
Holiday Market – Text: Adina BARANOVSCHI, Foto: Bogdan BARANOVSCHI
Prima ediţie a Târgului Internaţional de Turism „Holiday Market”, desfăşurată la Palatul Parlamentului între 18-21 martie, a fost organizată de ANAT. A fost, între altele, și un mod prin care Asociația a celebrat 20 de ani de la înfiinţare. Nemaiparticipând la târgurile organizate de ROMEXPO „pentru că, începând cu acest an, ROMEXPO nu mai acordă discounturi pentru membrii ANAT”, această asociaţie şi-a organizat propriul târg de turism, primul din seria celor trei pe care intenţionează să le facă în acest an (Târgul de Turism Bucureşti, în perioada 6-9 mai, şi Târgul de Toamnă, în perioada 15-18 octombrie, ambele la ROMAERO Băneasa).

Pag. 25:
Bursa vacantelor
Târgul de Turism al României, de Mihai VASILE
Anul acesta, la Târgul de Turism al României, mi-am început plimbarea prin ţinuturi nemţene. Este, fără îndoială, una dintre regiunile frumoase ale ţării. La Târg unele zone sunt prezentate cu mai mult suflet, altele cu mai puţin, altele ignorate. Despre Neamţ, de fiecare dată mai aflăm câte ceva în plus. De exemplu, în această primăvară, ni s-au propus opt trasee turistice, care de care mai interesante, trasee ce ne conduc paşii prin Târgu Neamţ, Mânăstirea Neamţ, Parcurile Naţionale Ceahlău şi Vânători Neamţ, cu rezervaţia de zimbri, sau pe la Hanul Ancuţei şi Cheile Bicazului.

Pag. 26:
Vitralii, Scrinul Andei
Veniţi de luaţi lumină!, de Anda RAICU
O veche vorbă românească spune că Dracul se interesează cel mai mult dacă oamenii mai colindă și mai fac ouă roșii. Asta, fiindcă în momentul când asemenea practici ar înceta, Dracul ar deveni stăpânul lumii… Cel puțin la români, Necuratul, în această privință, n-are nici o șansă! Dacă Anul Nou este sărbătoarea cea mai veselă – Sf. Vasile este patronul viei și vinului, “iubește, joacă, cântă și strică fetele” – Paștele rămâne inegalabil prin gravitate și încredere în izbăvirea omului. Este cea mai importantă sărbătoare a lumii creștine.

Pag. 27:
Memorii crosetate
Maick și Maestrul, de Mihai SIPOŞ
– E cumva Raiul, maestre?– Și da, și nu. Mai curând o antecameră spre Absolut. Nu te lăsa înșelat.Reporterul încercă să-i urmeze sfatul, dar nu reuși. Pe măsură ce se adâncea în această frumusețe senină, sufletul lui se elibera de toate mâhnirile, de toate spaimele trăite. Oamenii pe care îi întâlnea în cale îl salutau cu bunăvoință și dragoste. O înfrățire tainică îi unea în aceeași bucurie.– Privește! îi atrase atenția maestrul.Pe o colină, străjuită de doi copaci uriași, se deschidea, în fața lor, o altă lume. O lume Albă sau, mai curând, un Ocean argintiu în care nu deslușeai nici o formă.

Pag. 28-29:
Atlas
O călătorie incognito – La pas prin Moshi, de Camelia MANEA
Shimoni Hesroni e un negrişor cam scunduţ, dar bine clădit, de-abia să fi ieşit din şcoală, are un zâmbet ştrengăresc în colţul buzelor, zice că el va fi bucătarul expediţiei, iar eu înclin să-l cred pe cuvânt dac-ar fi să-l judec după felul cum îmi prezintă în piaţă tot soiul de sortimente nutritive, de la fructe (mango, portocale, avocado, pepene, papaya, struguri, ananas) până la peşte uscat, seminţe şi mirodenii.

Pag. 30-31:
English Version
Danube Delta: Recommended Tourist Trails (II).

Pag. 32:
Răscruci basarabene
Prutul, de Alecu RENIŢĂ

Categorii: Arhivă 2010,Revista România pitorească

Etichete: ,

Lasa un mesaj

Adresa de email nu va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.