Articol în cadrul Proiectului ROGB-502
Fie de la Giurgiu – 7 km distanță, fie de la București – circa 60 km, la Oinacu se ajunge pe circulând pe drumuri bune. De la Oinacu la Dunăre situația se schimbă. Dar ce nu fac, mai exact peste câte obstacole nu sunt dispuși să treacă pescarii ori pasionații de plajă, cu nisip foarte bun, ca să ajungă la Dunăre? Fiindcă asta este realitatea: atracția irezistibilă a Oinacului poartă numele bătrânului fluviu, axa Europei, cum i s-a mai spus, sau a „opta mare” a continentului nostru, ca să ne amintim și de formularea savantului Simion Mehedinți, mare cunoscător și iubitor al „temeliei de apă” a României.
La întâlnirea petrecută la Oinacu, la etajul I al primăriei, s-a discutat îndelung nu numai despre privilegiul de a avea malul de Dunăre la o aruncătură de băț, ci și de atelierul de la Școală în care elevii urmează cursurile cu pasiune, și despre șezătorile de odinioară, care, într-un fel sau altul, pot fi reanimate, și de satul cu„5 străzi paralele și 4 perpendiculare”, și de Comasca și Braniștea, și de alte obiceiuri cărora turismul ar putea să le redeștepte de la intrarea lor totală în anonimat. Din păcate, pentru totdeauna. Acesta este, între altele, rolul binefăcător al Proiectului, al industriei ospeției, subliniat în discuțiile care au avut loc în toate cele 10 localități giurgiuvene: pe de o parte, implicarea localnicilor în activități lucrative, prin folosirea abilităților de care dispune fiecare, iar pe de altă parte, recuperarea și punerea în valoare a identității locului. O sinergie de toată isprava.
Nu ascundem faptul că, poate în primul rând, primarul Laurențiu Ion Burtavel glosa cu tristețe că Oinacu, comună recunoscută pentru creșterea porcilor, a plătit recent pestei porcine un tribut cumplit: 3.000 de capete. O lovitură extrem de dură pentru o localitate în care tradiția impusese o regulă strictă: aproape fiecare gospodărie creștea anual doi porci – unul pentru sărbătorile de Crăciun ale familiei, iar celălalt pentru taxe și impozite…
Cu toată această amărăciune, gastronomia nu bate pasul pe loc. Viața merge înainte. Nu apelăm la alte argumente, ci facem loc unui anunț – cel lansat în premieră chiar în pragul vizitei noastre la Oinacu. Are un titlu cât se poate de convingător: Bunătăți de la Oinacu!
Iată și savuroasa veste-poftire, reeditată cu o ritmicitate săptămânală de atunci:
„Începând de duminică 25 august, deschidem Punctul gastronomic local din comuna Oinacu, venind în întâmpinarea celor ce poartă nostalgia aromelor și gustului fermecat al bucatelor gătite în bucătăria de la țară.
Vă oferim o parte dintre produsele culinare tradiționale ale regiunii noastre, gătite după rețete transmise din generație în generație, purtând savoarea vremurilor trecute.
Preparatele pe care le vom servi în această duminică sunt:
– Ciorbă de roșii cu găluște;
– Ciorbă de pasăre;
– Pilaf a la Daniela;
– Preparate din carne de porc la grătar – friptură, mici, frigărui;
– Legume la grătar;
– Salată de ardei copți pe jar;
– Salata Danei – ardei copți cu roșii și usturoi;
– Salată de vinete coapte pe jar.
Desertul este surpriza zilei – CEVA DULCE ȘI PÂINOS; cine ghicește îl va primi GRATIS.
Gazda dumneavoastră a ales din lista noastră de mai sus două dintre preparatele culinare ,,de suflet” , gătite de multe generații în familia sa, și anume ciorbița de roșii cu găluște și pilaful de pasăre cu legume și verdeață pregătite ca la țară, cu răbdare, pasiune și multă dragoste.
Cei ce le vor savura vor putea afla și povestea din spatele acestor #BUNĂTĂȚI.
Oferim clienților noștri pe lângă meniul cu preparate tradiționale și clipe de relaxare la o cafea din partea casei și o șuetă în aer liber de la țară.
Fiind la început de drum, vom putea primi și onora maximum 8-10 persoane, iar cei interesați pot face rezervare pe următoarele coordonate:
– Telefon 0722 719 153 sau 0723 348 353;
– Facebook – pagina Bunatati Dela Oinacu
– E-mail bunatatidelaferma@gmail.com”
Din fericire, nu mai trebuie nimic adăugat. Doar atât: Poftă bună!