Piatra Craiului, o istorie ilustrată, de Ionuț BORDEA

Cartea costă 25 de lei și poate fi comandată la adresele de e-mail: romania.pit.mo sau romania.pitoreasca.33@gmail.com

Colegul nostru, Ionuț Bordea, autorul lucrării Piatra Craiului o istorie ilustrată a turismului montan a reușit, după o vastă muncă de documentare, să pună laolaltă o colecție impresionantă de informații, texte, fotografii, mărturii și întâmplari din Piatra Craiului.

Pe lângă informațiile relevante despre Piatra Craiului pe care ni le oferă lucrarea de față, autorul a reușit să facă o trecere cursivă între temele variate abordate, începând cu toponimia, activitățile specifice fostei zone de graniță dintre Regatul României și Imperiul Austro-Ungar, luptele din Primul Război Mondial, vânătoarea, pășunatul, drumeția, construirea de cabane și adăposturi, rolul jucat de Piatra Craiului în înființarea primelor asociații de turism montan, prezentarea în paralel a activităților montane din perioada antebelică, de pe ambele părți ale graniței care trecea pe la mijlocul crestei, mergând până în perioada comunistă.

Lucrarea conține foarte multe informații interesante, meritul ei fiind că le condensează într-un singur loc, constituindu-se probabil în viitor într-o lectură de referință pentru iubitorii Pietrei Craiului, pentru toți cei care doresc să afle lucruri inedite despre acest munte.

Citind această carte, vezi și originile activităților de protecție a naturii pe acest teritoriu, precum și eforturile care au dus până la urmă la crearea Parcului național.

Prin relatările celor care au deschis primele trasee din Piatra Craiului, impresionați de frumusețea locurilor, cartea are și un rol de educație pentru turiștii care o vor citi, insuflându-le respectul pentru locurile pe care le vizitează.

Un fragment care ne-a atras atenția, și care reflectă într-o anumită măsură ceea ce se întâmplă și în prezent în multe locuri din munții din România, este descrierea cu accente pe alocuri hilare a atitudinii primilor drumeți români care s-au încumetat să parcurgă înălțimile. Profesorul Al. Borza realizează o descriere a fenomenului turistic montan românesc de la începuturile sale: O excursie la un munte nici nu prea înalt şi prea îndepărtat, ca Detunata la Abrud, Piatra Cetii la Teiuş, Piatra Craiului la Zărneşti era un eveniment social, şi mai mult o petrecere, dar avea şi o semnificaţie naţională, era o demonstraţie că noi suntem stăpâni şi acolo. Nu aveau oamenii costume şi rucksack, nici bocanci cu cue, nici pelerini, ci porneau ca la nuntă, cu coşuri pline de mâncări, demigeane cu vin duse de servitori, pistoale pentru tras la ţintă şi pentru manifestarea sgomotoasă a bucuriei de a fi călcat un munte înalt.  Iată o descriere care se potrivește în multe cazuri și astăzi, iar această carte ar trebui să trezească în cititor dorința de a proteja muntele pentru cei care vor dori să se bucure de el în viitor.

Un alt fragment care ne-a atras atenția este cel legat de descrierea construirii cabanei Curmătura, din jurnalul lui Emil von Bömches, publicat în anuarul SKV, de implicarea și contribuția meșterilor locali din zona Zărneștiului la edificarea acestei cabane, care este și astăzi un reper pentru cei care vizitează Piatra Craiului.

Istoricul tuturor asociațiilor montane care au activat în zona Pietrei Craiului, legătura și contribuția lor la cunoașterea și dezvoltarea turismului în Piatra Craiului sunt, de asemenea, condensate în carte, cu foarte multe mărturii ale membrilor acestora de-a lungul timpului.

Eforturile altor autori care au realizat descrieri sau monografii ale Pietrei Craiului sunt desigur menționate, inclusiv cele mai cunoscute ale lui Ion Ionescu-Dunăreanu sau Emilian Cristea.

Iată că Piatra Craiului, muntele care ne atrage pe toți, care primește pe cărările sale zeci de mii de drumeți în fiecare an, reprezintă în același timp și un reper în istoria dezvoltării turismului montan și a alpinismului din țara noastră și nu putem decât să ne bucurăm cu toții de această inițiativă și să îi mulțumim autorului și celor care l-au sprijinit pentru ca această lucrare să fie tipărită.

Mircea VERGHELEȚ,

Directorul Parcului Național Piatra Craiului

Nota redacției: Cartea, în prezența autorului, va fi lansată, în cadrul Alpin Film Festival, la Centrul cultural Reduta din Brașov, în ziua de 3 marie a.c., la ora 14. Tot cu acest prilej va fi prezentată și cartea „Hoinari prin munți” a lui Dinu Mititeanu.

Categorii: Arhiva 2019,Colecția verde,Ionut Bordea

Lasa un mesaj

Adresa de email nu va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.