În anul Centenarului înfăptuirii României Mari, revista de turism cu cea mai îndelungată existență, neîntreruptă – aproape jumătate de veac! –, a venit în fața cititorilor să-i cu o copertă cât se poate de expresivă: cetatea dacică, Sarmizegetusa, de la Grădiștea Muncelului peste care tronează, ca o efigie nepieritoare, harta României dodoloațe, cum a numit-o Lucian Blaga. Hartă prezentă, de altfel, și pe coperțile celorlalte trei numere apărute în 2018.
O bună parte a acestui număr a fost dedicată, cum era și normal, celei mai importante izbânzi din istoria dintotdeauna a românilor: strângerea laolaltă a tuturor provinciilor neamului nostru. Astfel, mai multe pagini găzduiesc reportajul privind călătoriile unor membri ai Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, intitulat “Prin provinciile României Mari”. Este vorba de Basarabia (zona Cahul), nordul Bucovinei (Cernăuți, Mahala, Boian, Herța, Hotin) și finiș coronat opera, Sarmizegetusa-Alba Iulia, chiar în ziua de 1 Decembrie. Aceleiași idei i se substituie și pagina închinată Catedralei Neamului ori Răscruci basarabene – Marea Unire, comentariu semnat de admirabilul patriot de dincolo de Prut, Alecu Reniță.
Ca de obicei, din cuprinsul revistei partea leului stă în beneficiul iubitorilor potecilor montane. Dar nu numai pentru ei sunt articole precum ”Omu-Scara: Lupta desfășurată la cea mai mare înaltă altitudine din România”, “Vârful României merită mai mult”, “A muri în zbor”, “MUSCEL RAY – 2018”, “Gânduri pentru Carpați”. Și tot la munte se petrece și captivanta poveste a tinerei băcițe momârlance Maria Gălățean, interviu cu excelente fotografii care poartă semnătura Lilianei Becea.
Nu lipsește nici turismul pe 2 roți, povestit de Lucian Crișan, la fel cum, decembrie fiind gazda sărbătorilor de neuitat, Crăciunul este încântător ilustrat, în două articole, de scriitoarea Gabriela Căluțiu Sonnenberg.
În rest, dragi prieteni, călătoriți ori nu mai călătoriți, vă rog să nu uitați că cititul, alături de darul vorbirii, vă dă rangul de ființe unicat în regatul întregului univers.
Gata, ne întâlnim mai înțelepți la următorul număr al revistei.
La mulți ani!
M.O.B.