Cartea costă 24 lei și poate fi comandată la adresele de e-mail romania.pit.mo sau romania.pitoreasca.33@gmail.com
Pe vremea când Carol I scria scumpului său frate Leopold că „Probleme foarte grave își așteaptă de la mine rezolvarea încât și eu a trebuit să renunț la șederea reconfortantă în Carpații mei frumoși”, Al. Vlahuță, Barbu Delavrancea, I.L. Caragiale, Nicolae Grigorescu – adeseori cu toții împreună – sau Tache Ionescu băteau munții ori chiar croiau poteci alpine, care aveau să le poarte, peste ani și ani, binecuvântatul nume. Alături de aceste mari personalități s-a aflat și Nestor Urechia, un nume mai puțin cunoscut publicului larg, însă – pentru cei care știu de ce – un veritabil pionier al drumețiilor montane, un precursor al literaturii turistice.
O întoarcere la acele vremuri de început în ale alpinismului nostru (alpin mai mult cu sensul de… munte, și mai puțin al celui de escaladare a pereților de piatră) vă propune „Colecția verde” a revistei România pitorească: „Vraja Bucegilor” de Nestor Urechia, o carte de căpătâi a literaturii montane. Este a cincea lucrare editată de cea mai longevivă publicație de turism din România. Rând pe rând au apărut „Alpinism. Înălțimi, riscuri, bucurii” (Walter Kargel), „Jurnalul unui alpinist și aviator” (Niculae Baticu), „Vulcani, fluvii sacre și zei de piatră” (Nicolae C. Dimache), „Am îndrăgit munții” (Ionel Coman).
„Vraja Bucegilor”, tipărită doar o singură dată în anul 1926, a rămas cu o prospețime de invidiat. Și pe bună dreptate. Cartea conține spații, candori și îndemnuri din vremuri pe când „omul era încă adevărat ca natura și natura adevărată ca omul”, ca să-l cităm pe Mihai Eminescu. O selecție de fragmente, din lucrări diferite ale lui Nestor Urechia, a publicat Editura Sport-Turism în anul 1979, chiar sub acest titlu.
„Zânele din Valea Cerbului” au beneficiat, în schimb, de mai multe ediții și în a doua parte a veacului trecut. E o excepție fericită.
„Colecția verde” aduce cititorilor săi o formă integrală a „Vrăjii Bucegilor”; încadrată, desigur, în normele limbajului de astăzi. Alături de ilustrația originală – „după desene de Ary Murnu și Aimée Urechia” – am adăugat câteva peisaje montate din perioada interbelică, ușor de recunoscut. De asemenea, am făcut loc și unor imagini cu cărți și autori reprezentativi pentru literatura turistică, pentru literatura română în general, spre care nu-i niciodată prea târziu să ne întoarcem să-i citim, să-i recitim. Indiferent de vârstă. Reeditarea acestei cărți, ce merită tot interesul, are și un „porte bonheur”, dacă se poate spune așa: se împlinește, în 2013, un veac de la întemeierea Cercetășiei, întâmplare ilustrată și în paginile cărții „Vraja Bucegilor”. Și poate nu la urmă ar trebui adăugat și crezul „Colecției verzi” – inspirat, desigur, din fenomenala publicistică eminesciană: „Cine nu minte niciodată e natura”!
Și încă o surpriză, tragem nădejde, cât se poate de plăcută: până la sfârșitul acestui an va gusta cerneala tiparului cea de-a șasea carte a „Colecției verzi”. Titlul ei: „România pitorească, 1933. Munți, ape, drumeții”. Cu amănunte despre această lucrare vom reveni săptămâna viitoare.
Mihai OGRINJI