Stoc epuizat
„…Unde niciodată Puiu nu poate fi ajuns este cunoașterea lumii, scrie într-o interesantă postfață publicistul Ilie Șerbănescu. O cunoaștere la care puțini pot spera şi încă şi mai puțini pot aspira. În mod sistematic şi-a pregătit această cunoaştere. A documentat-o solid în prealabil şi, când a întreprins călătoria, s-a ales cu maximum din aceasta. Şi a decis, spre folosul altora, să nu țină doar pentru el impresii şi istorii. A scris cărţi, care nu sunt de călătorie, ci de istorie şi de actualitate politică şi economică. Şi mai ales umană. Puiu Dimache caută omul , încearcă să-l pătrundă, îl descrie. Preferă autobuzul avionului şi barca vaporului. Cea mai pătrunzătoare este transcripţia călătoriei sale în jurul lumii. Plănuită minuţios să fie desfăşurată timp de un an de zile după ieşirea la pensie. Cartea de faţă aduce în atenţie partea neaprofundată anterior din călătoria întreprinsă în jurul lumii.”
Pregătind pentru tipar cartea lui Nicolae C. Dimache „Vulcani, fluvii sacre și zei de piatră * Călătorie în India și sud-estul asiatic” am tot purtat în gând două nume de referință pentru această fabuloasă arie. Pe Mircea Eliade, în primul rând. Desigur, nu-i nevoie să insist acum asupra romanului Maitreyi, răscitit de generațiile formate înainte de 1990; cu atât mai puțin n-o să fac trimiteri la studiile de istorie a credințelor și ideilor religioase. Cel de-al doilea nume: Elizabeth Gilbert, care a făcut furori cu nonconformistul ei roman „Mănâncă, roagă-te, iubește”, apărut și pe piața noastră cu vreo 4-5 ani în urmă, dacă nu mă înșel. Lectura îmi este proaspătă. Epica romanului se derulează în Italia, India și Indonezia. Autoarea, americancă, era, în momentul când își trăia și scria cartea, o jurnalistă (încă tânără, la cei 30 de ani). Am orgoliul și convingerea să cred că Nicolae C. Dimache – medic român stabilit în Italia de mulți ani – vine foarte aproape de cei doi autori pomeniți mai sus și devine și el, alături de ei – prestigioasă companie -, un nume de referință pentru toți cei curioși să cunoască această parte a lumii. Dimache, care nu mai este la prima tinerețe, nu-i doar medic în viața de toate zilele, ci și un fin cunoscător al culturii mondiale, ca și un alpinist înveterat. Toate aceste calități dau cărții care tocmai a apărut la editura „România pitorească” o consistență totul specială. Sunt pagini absolut remarcabile, cu abordări ce amintesc de Gabriel Garcia Marquez! O asemenea carte, cum este cea care tocmai a văzut lumina tiparului – „Vulcani, fluvii sacre și zei de piatră * Călătorie în India și sud-estul asiatic” – nu-ți poate lipsi din bibliotecă.
Subscriu întru totul la finalul postfeței amintite mai sus: „Cărțile lui Puiu trebuie trăite. Şi nu comentate. Poate trebuie parcurse cu harta în mână şi cu manualele de istorie alături. Comentariile sunt de prisos. Altcineva pe absolut aceleaşi meleaguri poate avea alte impresii, alte păreri, alte căutări, alte obiective. De aceea, cred că oricare dintre cărţile lui Puiu n-are nevoie de prefaţă, poate doar de vreo postfaţă, despre Puiu. Ceea ce s-a dorit şi aceasta! Deşi, cel mai bine despre Puiu vorbesc cărţile lui.”
Să mai spunem că această captivantă carte „Vulcani, fluvii sacre și zei de piatră…”: marți 19 martie a.c., la Academia de Studii Economice din București, va avea loc lansarea acestei cărți, prilej cu care Nicolae C. Dimache, sosit pentru câteva zile în țară, va oferi autografe.
După „Amintirile unui alpinist și aviator” de Nicolae Baticu, „Alpinism. Înălțimi, riscuri, bucurii” de Walter Kargel și „Vulcani, fluvii sacre și zei de piatră * Călătorie în India și sud-estul asiatic” de Nicolae C. Dimache, Colecția Verde a Editurii România pitorească se va îmbogăți, în foarte scurt timp, cu un nou titlu: „Am îndrăgit munţii” de Ionel Coman.
Mihai OGRINJI