Ultimul Numar Publicat


Cuprins »

 

Colecția verde

( citeşte tot articolul)


( citeşte tot articolul)


( citeşte tot articolul)


( citeşte tot articolul)


( citeşte tot articolul)


( citeşte tot articolul)


( citeşte tot articolul)


( citeşte tot articolul)


( citeşte tot articolul)


( citeşte tot articolul)Înscrierile în listele de prenumeranți cât și comandarea cărților din Colecția verde se pot face la adresele de e-mail romania.pitoreasca.33@gmail.com sau romania_pit@yahoo.com


 

"Dacă n-ar fi fost cartea lui Ionel Teodoreanu … "
de
Iftimie NESFÂNTU

(citeşte tot articolul)

 

browser stats

 

Evenimente

   
Pagina 1 din 1 pagini  
   
Giurgiu, Barbu Delavrancea și... Doamnele politice  
 

Îndreptându-mă spre Giurgiu, unde s-a petrecut recent Gala AJTR din acest an - organizată într-un plăcut parteneriat cu Primăria municipiului dunărean, condusă de d-l Nicolae Barbu - mi-am amintit și de Barbu Delavrancea. Autorul faimoasei Trilogii dramatice dedicate Moldovei a fost și un gazetar redutabil, puțini dintre puternicii acelei epoci, indiferent de domeniu, scăpând neatinși de aciditatea năvalnicului condeier.
Între aceștia, fapt cu totul îmbucurător, se află Mihai Eminescu, cel care la vârsta de 17 ani ajungea pentru prima dată la Giurgiu, lucrând câteva luni în portul orașului.

 
[citeste mai departe]  
 
   
   
Satul românesc… încotro ?  
 

Ce s-a ales de tot ce-a fost cândva curat, frumos, de-al nostru ?

“Veșnicia s-a născut la sat”, pentru a-și da duhul tot acolo, aș spune azi, după o experiență forțată printre fiii unei comune de soi, de prin Bucovina cea lăudată de străini și exploatată precum o vacă bună de muls de către localnicii a boalii de vredinci şi iuţi”, cum ar zice bunica, femeie de 73 de ani, cu o caligrafie „rara avis” și cu un manual de bune maniere însușit pe de-a-ntregul.

 
[citeste mai departe]  
 
   
   
Colectia Verde  
 

   

Înscrierile în listele de prenumeranți cât și comandarea cărților din Colecția verde se pot face la adresele de e-mail romania.pitoreasca.33@gmail.com sau romania_pit@yahoo.com

 
[citeste mai departe]  
 
   
   
O calatorie pe luna
Drumuri pe ape - Gânduri despre Prut
 
 

Anul trecut, în ziua când se comemorau 123 de ani de la plecarea lui Mihai Eminescu în eternitate, eram la Cernăuți, împreună cu peste 40 de jurnaliști și scriitori de turism. Veniserăm anume pentru parastasul ce i se închina la capela de lângă mormântul lui Aron Pumnul, din cimitirul Horecea, iar ceremoniile ce-au precedat acest moment ne încărcaseră deja cu o intensă înălțare sufletească.

 

 
[citeste mai departe]  
 
   
   
Romania pitoreasca - 110 ani  
 

Sunt foarte puțini cei care l-au citit pe Al. Vlahuță. Iar dacă li se ivește (ne)șansa să le alunece privirea peste rândurile pe care i le-a dedicat George Călinescu în masiva sa „Istorie a literaturii române“, atunci eventualul imbold al unei posibile lecturi se ruinează instantaneu. Marele exeget al operei eminesciene îl execută pe Vlahuță în chip devastator. Oarecum la fel cum procedează și cu N.D. Cocea, o altă „calamitate umană“ ce se aseamănă nu în puține privințe cu producătorul unor versificații de genul „Minciuna stă cu regele la masă“.

 
[citeste mai departe]  
 
   
   
Pagina 1 din 1 pagini